Post mortem εκδήλωση του Δήμου Ηλιούπολης για το Νίκο Φώσκολο υπό την αιγίδα της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος

  


Ο Δήμος Ηλιούπολης και η Λέσχη Τέχνης και Πολιτισμού Ηλιούπολης της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος πραγματοποίησαν post mortem εκδήλωση για τον Ηλιουπολίτη σεναριογράφο και σκηνοθέτη Νίκο Φώσκολο στο Δημοτικό Θέατρο Ηλιούπολης «Μίκης Θεοδωράκης» .


Πρώτος επί του βήματος ο Δήμαρχος Ηλιούπολης Στάθης Ψυρρόπουλος, αναφέρθηκε στον Νίκο Φώσκολο, επισημαίνοντας τη μεγάλη αξία του δημιουργού και αναφερόμενος σε χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του όπως είναι η φαντασία, η δημιουργικότητα, η σπάνια εργατικότητά του που θα μπορούσαν να «υποδείξουν» το τρόπο επιτυχούς σταδιοδρομίας στις επόμενες γενιές. Καταχειροκροτήθηκε δε από την κατάμεστη αίθουσα, όταν ανακοίνωσε ότι θα εισηγηθεί πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο για να αποδοθεί το όνομα του Νίκου Φώσκολου σε δρόμο του Δήμου.

Κατόπιν, η Συντονιστική Επιτροπή Λέσχης Τέχνης και Πολιτισμού Ηλιούπολης της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος -αποτελούμενη από τους Δημήτρη Καλαντίδη, Μαρία Παπαφράγκου και Μάνο Πολυκρέτη, ο οποίος ήταν ο εμπενυστής της εκδήλωσης- παρουσίασαν ευσύνοπτα το έργο της Λέσχης Ηλιούπολης, ανέλυσαν τους λόγους που προέκυψε αυτή η αφιερωματική βραδιά και κάλεσαν στο βήμα τον Πρόεδρο της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος Αλέξανδρο Κακαβά ο οποίος αφού απηύθυνε χαιρετισμό, μίλησε ευσύνοπτα για το έργο του Νίκου Φώσκολου, τις σημαντικές ευκαιρίες που έδωσε στον καλλιτεχνικό κόσμο αναδεικνύοντας ηθοποιούς και συντελεστές λόγω των μεγάλων, και μακράς διαρκείας, του επιτυχιών, ενώ σημείωσε ότι θα έπρεπε να διδάσκεται. Συνεπλήρωσε ότι καίτοι ο Νίκος Φώσκολος δεν υπήρξε μέλος της Ε.Σ.Ε., η Ε.Σ.Ε. τιμώντας το έργο του άνδρα τον περιέλαβε στην εορταστική έκδοσή της "Ήταν κάποτε μαζί μας' και παρήγαγε και ντοκιμαντέρ για το έργο του στη σειρά παραγωγής της "Από το Μικρό στο Μεγάλο". 

Εν συνεχεία στο βήμα ανήλθαν ο σεναριογράφος/συγγραφέας Στάθης Βαλούκος και ο συγγραφέας/κριτικός κινηματογράφου Δημήτρης Κολιοδήμος, αμφότεροι μέλη της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος, οι οποίοι παρουσίασαν ενδελεχώς το έργο του δημιουργού.

Τους διαδέχτηκαν η Κάτια Δανδουλάκη, η Μαρία Αλιφέρη, ο Στάθης Καληώρας και η Λόλα Νταιφά που μοιράστηκαν με το κοινό, προσωπικές τους ιστορίες με τον Νίκο Φώσκολο.

Η Λένα Αλκαίου, ο Γεράσιμος Ανδρεάτος, η Μπέσσυ Αργυράκη, ο Θάνος Καληώρας, η Ελένη Καρακάση, ο Παναγιώτης Πετράκης και ο τενόρος Σταύρος Σαλαμπασόπουλος, ερμήνευσαν τραγούδια από τις ταινίες του Νίκου Φώσκολου, σε πολλά από τα οποία είχε γράψει και τους στίχους. Ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε η εμφάνιση της Κλειώς Δενάρδου, η οποία ερμήνευσε τραγούδια από τις ταινίες αλλά και αγαπημένα τραγούδια του Νίκου Φώσκολου. Η ορχήστρα του μαέστρου Κωνσταντίνου Παγιάτη, ταξίδεψε με τις νότες της το κοινό, σε ένα πανέμορφο και νοσταλγικό ταξίδι στα παλιά. Εμπνευστής και παρουσιαστής του ψυχαγωγικού μέρους της εκδήλωσης ο ηθοποιός Μάκης Δελαπόρτας.

Την οικογένεια εκπροσώπησαν η τελευταία σύζυγος του Τόνια Βυθούλκα και η κόρης του Ντέλλα μετά του συζύγου της Λίνου Χριστοδούλου και του υιού τους Νίκου. 

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Βουλευτής και Πρόεδρος του Σ.Ε.Η. Σπύρος Μπιμπίλας, η Εντεταλμένη Σύμβουλος Πολιτισμού της Περιφέρειας Αττικής Μαρία Κουρή, η Πρόεδρος Επιτροπής Πολιτισμού της Περιφέρειας Αττικής Μπέσσυ Αργυράκη, ο Δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης Γιάννης Κωσταντάτος, η Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Ηλιούπολης Δήμητρα Κορμά, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Κάρολος Ιταλός, η Αντιδήμαρχος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κυριακή Μαρή, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Νίκος Καραβαγγέλης, ο δημοσιογράφος Γιώργος Αυτιάς, τα μέλη της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος Αλεξάνδρα Μπελεγράτη και Χρήστος Αρφάνης, τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αθηνών της Λέσχης Τέχνης και Πολιτισμού  της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος Κατερίνα Καράμπελα, δημοσιογράφος και ο Πάνος Γεωργουλής, ηθοποιός, το μέλος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής Ηλιούπολης της Λέσχης Τέχνης και Πολιτισμού της Ε.Σ.Ε. Φωτεινή Σωτήρχου, εκπαιδευτικός, και τα μέλη της Λέσχης Τέχνης και Πολιτισμού της Ε.Σ.Ε.  Υβόνη Ρόμαν, παραγωγός, Σαράντης Ραυτόπουλος, ηθοποιός, Μαρία Φραγκιά, Θοδωρής Κρουκάς και ο φωτογράφος Γιάννης Γκογκόπουλος που κάλυψε φωτογραφικά την εκδήλωση, οι ηθοποιοί Νάντια Μουρούζη, Γιώργος Σίσκος, Βίβιαν Βαλσάμη, Χρήστος Γλυκός, Μαίρη Βλουτή, Ζαχαρίας Ρόχας, Αλεξάνδρα Παλαιολόγου κ.α.