Η Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος σήμερα, μια Ένωση για όλους, σας εύχεται Καλή Χρονιά

 


 Ο Πρόεδρος Αλέξανδρος Κακαβάς και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος ευρίσκονται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουν ότι το 2023 ήταν μια άκρως εποικοδομητική και γόνιμη χρονιά για την Ε.Σ.Ε., τη Λέσχη Φίλων της Ε.Σ.Ε. και τους φίλους τους ανά την Ελλάδα. 


Μεγάλη τιμή επεφύλαξε στην Ε.Σ.Ε. ο Υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού κ. Χρίστος Δήμας ο οποίος παρέστη στην τελετή απονομής των βραβείων  του 10ου Πανελληνίου Διαγωνισμού Πρωτότυπου Σεναρίου Μικρού και Μεγάλου Μήκους και του 7ου Πανελληνίου Διαγωνισμού Θεατρικού Έργου και Θεατρικού Έργου 30 σελίδων που συνδιοργανώνουν με το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και απένειμε το 1ο βραβείο Μεγάλου Μήκους στον εκ Πατρών Θεοχάρη Λιβιεράτο για το έργο του “Ο ταξιδιώτης”. Το βραβείο Μικρού μήκους απενεμήθη στον εκ Καστοριάς Κωνσταντίνο Μυλωνά για το “The job Interview”, το θεατρικό στον εξ Αθηνών Χρήστο Κιούση για το “Το τελευταίο ταξίδι” και το θεατρικό 30 σελίδων στην εκ Λαρίσης Ευαγγελία Τσιγάρα για το “Από πέτρα”.

Ολοκληρώθηκαν επιτυχώς ο 2ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Πρωτότυπων Μονολόγων επί Σκηνής με περί τις 150 συμμετοχές και πρώτους νικητές την εκ Λαρίσης Ευαγγελία Τσιγάρα “Αθάνατοι στην Πόλη” με ερμηνεύτρια την ιδία και εκ της Νέας Καλλικράτειας, Χαλκιδικής τον Αθανάσιο Κουλούρη με το “Η φωλιά του Κόρακα” με ερμηνευτή τον Θανάση Ραυτόπουλο και ήδη προκηρύχθηκε ο 3ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός.  Δωρήθηκαν, υπό μορφή flipbook, δυο ιδιαίτερα βιβλία των Εκδόσεων Σεναριογράφων Ελλάδος, το “Μονόλογοι και Περί Μονολόγων” και το “Ήταν κάποτε μαζί μας” σε όλους ανεξαιρέτως τους φίλους της Ε.Σ.Ε. και της Λέσχης.

Άρχισε, με μεγάλη προσέλευση ενδιαφερομένων, ο κύκλος σεμιναρίων υπό τον τίτλο “Μαραθώνιος Γραφής” που θα συνεχισθεί καθ’ όλο το 2024. Σε συνεργασία με τις κατά τόπους καλλιτεχνικές και συντονιστικές επιτροπές της Λέσχης προκηρύχθηκε ο Σχολικός Διαγωνισμός Διασκευής Ελληνικού Διηγήματος ο οποίος είχε πιλοτικά διεξαχθεί για πρώτη φορά στην Ηλιούπολη υπό την επίβλεψη της Φωτεινής Σωτήρχου και την συμβολή του ομώνυμου Δήμου, αλλά και ένας πιλοτικός σχολικός διαγωνισμός μονολόγου βασισμένου σε δημώδες ποίημα στο 17ο Γυμνάσιο Περιστερίου υπό την επίβλεψη της Ευαγγελίας Λιάπη.

Οργανώθηκε το 1ο Πανόραμα Σύγχρονου Ελληνικού Θεατρικού Έργου όπου παρουσιάστηκαν 6 νεοελληνικά έργα στην κεντρική σκηνή του θεάτρου Παραμυθίας της Αλμπέρτας Τσοπανάκη καθώς και κάποιοι εκ των βραβευθέντων μονολόγων. Μεταξύ αυτών και οι δυο παραγωγές της Ε.Σ.Ε., τα έργα των πρώτων νικητών, Σουάιλας Τζαγνούν Κωτάκη “Μυρτιά” σε συνσκηνοθεσία Αλεξάνδρου Κακαβά και Μαρίας Δρακοπούλου και “Αντί Στεφάνου” της εκ Βεροίας Πόπης Φιρτινίδου σε σκηνοθεσία Νίκου Σκουλά.

Εγένετο η απονομή των βραβείων στους διακριθέντες του 4ου Πανελληνίου Διαγωνισμού Στίχου όπου πρώτευσε ο Βολιώτης Νίκος Νούκουτος με τη συλλογή “Κάποτε ζούσα”.  Ολοκληρώθηκε επίσης η μελοποίηση των στίχων των βραβευθέντων του 3ου Πανελληνίου Διαγωνισμού  στίχοι Ζαχαρούλας Παπαδάκη σε μουσική Φώτη Αποστολάρα και ερμηνευτές Αντώνη Χατζηγιάννη και Νίκο Χαρίτο, Σοφία Μέρμηγκα, σε μουσική Φλωρεντίας Ρήγα με ερμηνεύτρια τη Θεοδώρα Σαμαρά, σε μουσική Σπύρου Πανταζή με ερμηνευτή τον Φίλιππο Πασαλίδη, στίχοι Ευριπίδη Ταρασίδη σε μουσική Πέννυς Μπινιάρη και  ερμηνεύτριες τις Πηνελόπη Βελέντζα και Σοφία Μέρμηγκα και Μιχάλη Μαρκάκη σε μουσική Γιώργου Αλτή και ερμηνευτή τον Λάμπρο Βασιλείου και του τραγουδιού “Ο θάνατος αργός” της Έλενας Χουσνή σε μουσική Γιώργου Αλτή και ερμηνεία του Λάμπρου Βασιλείου.

Εξεδόθησαν στην κατηγορία ΓΡΑΦΗ των Εκδόσεων Σεναριογράφων και παρουσιάστηκαν τα έργα των πρώτων νικητών πρωτότυπου σεναρίου του 2022, Μεγάλου Μήκους “Δεσμώτες του Χαμένου Χρόνου” του Κεφαλλονίτη Νίκου Τζαμαριά και Μικρού Μήκους “Μια δουλειά σαν όλες τις άλλες” του Δραμινού Αθανάσιου Λατσίνογλου.

Τέλος η Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος τίμησε την Κλαίρη Παπανδρέου, νομικό, υπεύθυνη για το τμήμα κατοχυρώσεων της Ε.Σ.Ε. και τον  Ανδρέα Γιαννακουλόπουλο, καθηγητή Πανεπιστημίου, για την δημιουργία και επιμέλεια των sites της Ε.Σ.Ε. και της Λέσχης Φίλων της Ε.Σ.Ε., για την μακρόχρονη συμβολή τους στην εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος.