Η τέχνη της γραφής δεν ασκείται μόνο με το διάβασμα. Ασκείται με τη γραφή και είναι σαν την οδήγηση: μόνο οδηγώντας το όχημα της γραφής μαθαίνεις να γράφεις. Η τέχνη της γραφής δεν είναι ιερό κάποιας θρησκείας, απρόσβατο και ερμητικά κλειστό σε κάποιους «εκλεκτούς»: είναι απόλυτα προσπελάσιμη και είναι δικαίωμα του καθενός να δοκιμάσει την τύχη του σ’αυτήν: είτε πρόκειται για διήγημα, είτε για θεατρικό κείμενο.
Η λογοτεχνική γραφή πάντα εμπλέκει τον γράφοντα και αποκαλύπτει πράγματα για την προσωπικότητά του και την προσωπική του ζωή.Μπορεί να γράφει οποιοσδήποτε αισθάνεται την ανάγκη να εκτονώσει το ψυχικό του φορτίο μέσω της τέχνης.
Στη λογοτεχνία ενδιαφερόμαστε να πείσουμε τον αναγνώστη μας ότι η κατάσταση που έχουμε στήσει συνιστά μιαν αυτόνομη πραγματικότητα. Το ίδιο συμβαίνει και με τους θεατρικούς διαλόγους, αυτό το είδος κειμένου που αποκτά αξία όταν ερμηνεύεται επί σκηνής. Με αφορμή γνωστά διηγήματα Ελλήνων και ξένων συγγραφέων, μπορούμε να συνθέσουμε θεατρικούς διαλόγους όπου θα χρησιμοποιήσουμε το χιούμορ και την επινοητικότητά μας και θ’ αποκαλύψουμε κάποιες πτυχές του εαυτού μας, κάποιες ιδιαιτερότητές μας και κάποια κρυφά ταλέντα μας.
Νίκος Ξένιος, συγγραφέας
Ο Νίκος Ξένιος γεννήθηκε το 1962 στο Σουδάν και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Φιλοσοφία και Κοινωνικές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και έκανε μεταπτυχιακά στην Πολιτική Φιλοσοφία με τον Κορνήλιο Καστοριάδη, στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales, στο Παρίσι. Είναι διδάκτορας Φιλοσοφίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Γράφει συστηματικά περιηγητικές εντυπώσεις, θεατρικές κριτικές, κριτικές βιβλίου, επιστημονικές μονογραφίες και διηγήματα σε λογοτεχνικά περιοδικά.
Έχει δημοσιεύσει τέσσερα λογοτεχνικά βιβλία: τη συλλογή διηγημάτων «Το άχτι» (εκδόσεις «Φαρφουλάς», 2011), τη νουβέλα «Ένα τριάρι για τον Οιδίποδα» (εκδόσεις «Φαρφουλάς», 2012) και τα μυθιστορήματα «Το κυνήγι του βασιλιά Ματθία» (εκδόσεις
«Κριτική», 2017) και «Τα σπλάχνα» (εκδόσεις «Κριτική», 2019). Μέσα στο 2023 θα κυκλοφορήσει το πέμπτο του βιβλίο.