ΟΙ 12 ΕΝΟΡΚΟΙ – Κριτική από την Κατερίνα Καράμπελα

 


Μέσα σε ένα καταθλιπτικό, υπηρεσιακό περιβάλλον με τα απολύτως απαραίτητα, διαδραματίζεται μια παράσταση που θα την χαρακτήριζα ψυχολογικό “θρίλερ”, εκτός από δικαστικό δράμα που κλασσικά έχει χαρακτηριστεί. Η ένταση είναι αμείωτη από την είσοδο των ηθοποιών στη σκηνή ως την αποχώρηση. Οι χαρακτήρες των δώδεκα ένορκων ξεδιπλώνονται έχοντας τη δυνατότητα (τη δύναμη) να αποφασίσουν για τη ζωή ή το θάνατο και εν γένει ανάμεσα στο καλό και το κακό. Από όλο αυτό μπορεί κανείς να διακρίνει τον τρόπο ζωής των ενόρκων, τις εμπειρίες τους και την υποκειμενικότητα που μπορεί να διέπει την απόφασή τους.

Η ένταση και οι αντιπαραθέσεις καθώς και τα ηθικά διλήμματα περνούν άμεσα στο θεατή κι εκεί είναι η μαγεία της παράστασης. Κάθε χαρακτήρας από τους ενόρκους μπορεί να γίνει ένα ολόκληρο κεφάλαιο συζήτησης, βγαίνοντας από το θέατρο.

Το συνιστώ ανεπιφύλακτα. 

Οι ηθοποιοί εξαιρετικοί, η μετάφραση- σκηνοθεσία της Κωνσταντίνας Νικολαΐδη καταφέρνει εκτός από την πλοκή να δείξει και το ψυχογράφημα των πρωταγωνιστών.

Οι 12 ένορκοι ήταν αμερικανική παραγωγή και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1957, ανήκει στο είδος δικαστικού δράματος, αφού επικεντρώνεται στη διαδικασία της λήψης τελικής απόφασης των ενόρκων σε μια δίκη για φόνο εκ προμελέτης. Η ταινία ήταν υποψήφια για 3 όσκαρ.

Στο θέατρο Αλκμήνη για μια δυναμική 8η χρονιά

Υπόθεση

Στη Νέα Υόρκη του 1957 ένα αλλοδαπό αγόρι 16 χρόνων κατηγορείται για πατροκτονία. Η ζωή του βρίσκεται στα χέρια 12 ενόρκων οι οποίοι θα αποφασίσουν αν είναι τελικά ένοχο και η απόφασή τους θα πρέπει να είναι ομόφωνη. Στην περίπτωση που ο κατηγορούμενος βρεθεί ένοχος, η θανατική ποινή είναι υποχρεωτική. Οι 12 άντρες, κλειδωμένοι σ’ ένα μικρό δωμάτιο, άλλοτε συγκρούονται κι άλλοτε ταυτίζονται αντικατοπτρίζοντας τις προκαταλήψεις της κοινωνίας μέσα από 12 πεντακάθαρα ψυχογραφήματα που ξετυλίγονται βίαια μπροστά στα μάτια του θεατή.

Κείμενο: Reginald Rose

Μετάφραση/Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνα Νικολαΐδη

Δραματουργική επεξεργασία: Κωνσταντίνα Νικολαΐδη & Νότης Παρασκευόπουλος

Σκηνικά: David Negrin

Κοστούμια: Κική Μήλιου

Πρωτότυπη μουσική: Γιώργος Περού

Κίνηση: Χριστίνα Φωτεινάκη

Σχεδιασμός φωτισμών: Αλέξανδρος Αλεξάνδρου

Υλοποίηση φωτισμών: Μανώλης Μπράτσης

Βοηθοί σκηνοθέτη: Μαγδαληνή Παλιούρα, Κατερίνα Κωνσταντέλλου

Creative Agency: GRID FOX

Επικοινωνία: Άντζυ Νομικού

Οι 12 ένορκοι (αλφαβητικά)

Τάσος Γιαννόπουλος, Δημήτρης Δεγαΐτης, Αλμπέρτο Εσκενάζη, Μάνος Ζαχαράκος, Αλέξανδρος Καλπακίδης, Βαγγέλης Κρανιώτης, Νίκος Μέλλος (δ.δ.: Νίκος Βατικιώτης), Κωνσταντίνος Μπάζας, Παντελής Παπαδόπουλος, Τάσος Παπαδόπουλος, Ορέστης Τρίκας, Βασίλης Φακανάς

Στον ρόλο του φύλακα o Αλέξης Σταυριανός

Τη φωνή της χαρίζει η Νένα Μεντή

Ημέρες & ώρες παραστάσεων

Πρεμιέρα: Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2022

Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο: 21.30

Κυριακή: 18.00

Διάρκεια παράστασης: 105’ (χωρίς διάλειμμα)

 

Κατερίνα Καράμπελα