«Ημέρες Κινηματογράφου» Δροσιάς Πρόγραμμα Μαΐου 2022

  


Στο πλαίσιο του Προγράμματος «Ημέρες Κινηματογράφου» η Ομάδα Πολιτισμού Δροσιάς με την υποστήριξη της Πρεσβείας της  Αργεντινής και του Ινστιτούτου Θερβάντες θα προβάλλει τις ταινίες «Ο Αντρές δεν θέλει να κοιμηθεί το μεσημέρι» του Daniel Bustamante, και “La Historia Oficial” του Luis Puenzo. Θα προβάλλει, επίσης, τη βραβευμένη ταινία «Το μαγαζάκι της Κεντρικής Οδού του Γιαν Καντάρ και Ελμάρ Κλος» σε συνεργασία με το Τσέχικο Κέντρο Αθήνας και την παρουσία της κ Lucie Kuligova.Τέλος, σε συνεργασία με την Ένωση Ποντίων Δροσιάς και την υποστήριξη του Ελληνικού Ιδρύματος Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ )θα παρουσιάσει το ιστορικό ντοκιμαντέρ «Γράμματα χωρίς παραλήπτη» σε σκηνοθεσία Ηλία Δημητρίου, με την παρουσία της κ. Ειρήνης Σαρίογλου.

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Κώστας Μαντάς.

Επιμέλεια και ανάλυση ταινιών: Καίτη Λεκάκου

Δευτέρα, 9 Μαΐου 2022

 

 

 

 

 

«Ο Αντρές δεν θέλει να κοιμηθεί το μεσημέρι» του Daniel Bustamante

Ο Αντρές ζει με τον μεγαλύτερο αδελφό του και τη χωρισμένη μητέρα τους. Όταν η μητέρα του σκοτώνεται σε ατύχημα, τα δυο παιδιά θα ζήσουν με τον πατέρα τους και τη γιαγιά τους .Ο πόλεμος εξουσίας ανάμεσα στον Αντρέ και τη γιαγιά του θα έχει απρόσμενη κατάληξη. 

Η ταινία είναι ένας τρυφερός ύμνος στην παιδική ηλικία και την ελευθερία.

Αργεντινή /1978 /108’

Δευτέρα, 16 Μαΐου 2022

“La Historia Oficial” του Luis Puenzo.

Κατά τα τελευταία χρόνια της στρατιωτικής δικτατορίας στην Αργεντινή μια καθηγήτρια ιστορίας αρχίζει να συνειδητοποιεί τι συμβαίνει εκείνη την περίοδο. Η επανεξέταση της «επίσημης ιστορίας» ανατρέπει τη ζωή την δική της και της οικογένειάς της.

Η ταινία πήρε  το Oscar καλύτερης  ξενόγλωσσης ταινίας το 1986.

Αργεντινή /1985 /110’

Δευτέρα, 23  Μαΐου 2022

«Το μαγαζάκι της Κεντρικής Οδού» του Γιαν Καντάρ και Ελμάρ Κλος

Η ταινία αναφέρεται στους  αντισημιτικούς νόμους που είχαν επιβάλλει οι Ναζί στη Σλοβακία και στα ηθικά διλήμματα  που επέφερε η εφαρμογή τους. Είναι αφιερωμένη σε κείνους που πίστεψαν ότι θα μείνουν ηθικά καθαροί, ακόμα και μετά από συνεργασία με τους εγκληματίες πολέμου.

Πήρε το Oscar καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας το 1965

Τσεχοσλοβακία /1965 /128’

Δευτέρα, 30  Μαΐου 2022

«Γράμματα χωρίς παραλήπτη» του Ηλία Δημητρίου

Ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ που βασίζεται στο βιβλίο «Το χρονικό των Δέκα Ημερών» της Αγάπης Μολυβιάτη- Βενέζη  για την προσπάθεια ενός Τούρκου αξιωματικού να σώσει τον αδελφό της Ηλία Βενέζη  από τα τάγματα θανάτου το 1922.

Σκηνοθεσία: Ηλίας Δημητρίου

Μουσική: Ευανθία Ρεμπούτσικα

Ιστορική Επιμέλεια: Ειρήνη  Σαρίογλου

Το ντοκιμαντέρ απέσπασε το Α’ Βραβείο Καλύτερης Μουσικής το 2012 στο ΔΦΚ του Λονδίνου.

 

Οι προβολές γίνονται στις  20.00’ στο Πολιτιστικό Κέντρο Δροσιάς, Γρ. Λαμπράκη 19.   

 Είσοδος ελεύθερη