Στο Δημήτρη Σπυρου το Cifej Lifetime Achievement Award 2021

 


Με ομόφωνη απόφασή του το Διοικητικό Συμβούλιο της Διεθνούς Ένωσης του Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους (CIFEJ), απένειμε το βραβείο συνολικής προσφοράς για το έτος 2021 στον Έλληνα σκηνοθέτη και Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας Δημήτρη Σπύρου «σε αναγνώριση του ως του σημαντικότερου προσώπου στην ιστορία του παιδικού κινηματογράφου στην Ελλάδα».

H CIFEJ η οποία δημιουργήθηκε το 1955 είναι η παλαιότερη διεθνής οργάνωση για την προώθηση του παιδικού και νεανικού κινηματογράφου κι έχει μέλη φυσικά και νομικά πρόσωπα σε δεκάδες χώρες σε όλες τις ηπείρους. Κάθε χρόνο απονέμει αυτό το βραβείο σε κάποιο άτομο με σημαντική προσφορά στον τομέα του παιδικού/νεανικού κινηματογράφου και της κινηματογραφικής παιδείας.

Η απονομή του CIFEJ Lifetime Achievement Award 2021, έγινε στη Σύρο στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 14ου Διεθνούς Φεστιβάλ Animasyros +Agora.  Σε ειδική εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Σύρου, τον Δημήτρη Σπύρου παρουσίασε στους Έλληνες και ξένους επισκέπτες του Φεστιβάλ ο διευθυντής του Αnimasyros, πρόεδρος της ASIFA HELLAS και αντιπρόεδρος της CIFEJ Βασίλης Καραμητσάνης.

Ο Δημήτρης Σπύρου κατά την ομιλία του, ευχαρίστησε το Διοικητικό Συμβούλιο της CIFEJ για την μεγάλη τιμή και ιδιαίτερα τον πρόεδρο Jitentra Mishra από την Ινδία, τον γενικό γραμματέα Mohsen Chiniforoushan από το Ιράν και τον αντιπρόεδρο Βασίλη Καραμητσάνη. Αναφέρθηκε στην  ιστορική διαδρομή και τη μεγάλη προσφορά της CIFEJ παγκοσμίως στην ανάπτυξη της παραγωγής ποιοτικών ταινιών για παιδιά και νέους, στην προώθηση της διανομής και στη μεγάλη της συμβολή στην κινηματογραφική παιδεία. Επίσης αναφέρθηκε στους σημαντικότερους σταθμούς της 24χρονης πορείας του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας. Ακόμη στη σταθερή συνεργασία μεταξύ του Φεστιβάλ Ολυμπίας και της CIFEJ από το 1997 ως σήμερα. Διευκρίνισε ότι η «προσωπική του συνάντηση» με την CIFEJ είχε γίνει ήδη από το 1991, χρονιά κατά την οποία η ταινία του «Ο Ψύλλος» είχε βραβευτεί και με το βραβείο CIFEJ Καλύτερης Παιδικής Ταινίας στο Φεστιβάλ Βερολίνου.

13ζχ2.jpg

 

Και κατέληξε: «Επειδή βρίσκομαι ανάμεσα σε δημιουργούς animation και σε θεσμικά πρόσωπα κι εκπροσώπους φορέων και οργανισμών που προωθούν αυτό το ιδιαίτερο και μαγευτικό κινηματογραφικό είδος, να σας πω ότι πριν 40 ακριβώς χρόνια, η CIFEJ είχε απονείμει το βραβείο αυτό συνολικής προσφοράς έτους 1981, στην Ερμίνα Τίρλοβα, την οποία η ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου αναφέρει ως «μητέρα του Τσεχοσλοβάκικου animation”.  Η αναγνώρισή μου από τη CIFEJ ως του πιο σημαντικού προσώπου στην ιστορία του παιδικού κινηματογράφου στην Ελλάδα, είναι εξαιρετικά τιμητική και συγκινητική. Αντιλαμβάνομαι ότι μαζί με μένα επιβραβεύεται και η συλλογική προσπάθεια που γίνεται επί 24 χρόνια στο Φεστιβάλ Ολυμπίας. Ανήκει επομένως αυτό το βραβείο όχι μόνο σε μένα αλλά και σε όλους τους συνεργάτες  μου και κυρίως στο Νίκο Θεοδοσίου και το Χρήστο Κωνσταντόπουλο που είμαστε όλα αυτά τα χρόνια μαζί τόσο στις επιτυχίες όσο και στην αντιμετώπιση όλων των δυσκολιών. Τελειώνοντας κι επειδή πριν αναφέρθηκα στους σημαντικότερους σταθμούς του Φεστιβάλ Ολυμπίας, σας λέω ότι τη σημαντικότερη στιγμή δεν την έχουμε ζήσει ακόμα. Πλησιάζει όμως και είναι η στιγμή που το σταφιδεργοστάσιο του ΑΣΟ στον Πύργο, συνολικής έκτασης 2.800 περίπου τ.μ. θα το δούμε να ανακατασκευάζεται και να λειτουργεί ως έδρα του Φεστιβάλ και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Νεανικής Οπτικοακουστικής δημιουργίας. Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας»

Κατερίνα Καράμπελα