«Ο Άνθρωπος του Θεού» της Αριστέας Κοντόζογλου

 


Άραγε, πόσοι άνθρωποι δεν έζησαν ως άγιοι επάνω στη γη και κάποια στιγμή άνοιξαν τα φτερά τους να ταξιδέψουν πάνω από τον έναστρο ουρανό σε ένα ταξίδι που εκεί οδεύει μόνο η ψυχή…

Αναγνωρίστηκαν; Κάποιοι όπως δείχνουν τα γραπτά ναι…αφού μαρτύρησαν, όπου μετά θάνατον αναγνωρίστηκαν. Έτσι  ο Άγιος Νεκτάριος σαράντα έτη μετά την κοίμησή του ανακηρύχθηκε Άγιος στις 20 Απριλίου 1961.

Η σκηνοθέτης και σεναριογράφος της ταινίας «Ο Άνθρωπος του Θεού» Yelena Popovic,κατάφερε σε εναρμόνιση με το cast των ηθοποιών να κερδίσει το στοίχημα και να κεντρίσει το ενδιαφέρον πιστών και μη πιστών, να σπεύσουν να δουν τη ταινία.

Μια δραματική, ρεαλιστική, βιογραφική κινηματογραφική ταινία όπου μέσα από αυτήν βλέποντας τη ζωή του Αγίου Νεκταρίου αντιλαμβάνεσαι ότι έζησε μια ζωή κατά Χριστόν, προκαλώντας συγκίνηση, δέος αλλά και προβληματισμό διότι είναι διαχρονική σε ανθρώπινες σχέσεις και συμπεριφορές.

Βλέποντας τον «Άνθρωπο του Θεού», έχεις μόνο να πάρεις, αρκεί να είσαι σε θέση να αντιληφθείς τα υψηλά νοήματα του κινηματογραφικού αυτού έργου με τρόπο απλό αλλά όχι απλοϊκό, όπου μέσα από την κατανόηση μπορεί να κινητοποιηθείς σε ένα βαθύτερο επίπεδο και να διαχειριστείς κάποιες καταστάσεις μη αντιμετωπίζοντας αυτές επιφανειακά.

1ασ12.jpg

 

Ο Άρης Σερβετάλης θεωρώ ότι ήταν ο κατάλληλος για να ενσαρκώσει τον Άγιο Νεκτάριο και ο ρόλος θα είναι ορόσημο για την καριέρα του… Εδώ δε θα μπορούσα να μη κάνω αναφορά στην Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, όπου μας καθήλωσε με την ερμηνεία της και για μια ακόμη φορά υποκλίνομαι στο ταλέντο της, χωρίς βέβαια να παραβλέψω την αξιοσημείωτη ερμηνεία των υπολοίπων ηθοποιών όπως αναφορικά του Ρώσου ηθοποιού Alexander Petrov. 

Αν κάτι θα είχα να επισημάνω για την κινηματογραφική αυτή ταινία, θα ήταν για την γλώσσα. Καταλαβαίνω την πρακτικότητα της απόδοσης του έργου στην αγγλική γλώσσα, αλλά πιστεύω πως αν ήταν στην ελληνική, θα είχαμε την άριστη συγκίνηση της απόδοσης των συναισθημάτων.

Τελειώνοντας, χωρίς να θέλω να μειώσω την σκηνοθετική απόδοση και το σενάριο, περίμενα να δω και ένα κομμάτι των παιδικών και εφηβικών χρόνων του Αγίου Νεκταρίου.

Αν δεν την είδατε ήδη, επιλέξτε τον πλησιέστερο κινηματογράφο  γιατί αξίζει πραγματικά να δείτε αυτή την ταινία!

 

Αριστέα Κοντόζογλου

Δημοσιογράφος