Athens Photo World Award 2021


 Το Athens Photo World, με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, διοργανώνει για τρίτη χρονιά το ετήσιο Βραβείο Φωτορεπορτάζ για επαγγελματίες φωτογράφους που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα ή/και στην Κύπρο. Το APW θα απονείμει χρηματικό Βραβείο ύψους 5.000€ σε μια εξελισσόμενο ή ολοκληρωμένο φωτογραφικό έργο φωτοδημοσιογραφίας ή ντοκουμέντου που έχει δημιουργηθεί μετά τον Ιανουάριο του 2018. Έχοντας πάντα ως στόχο την προβολή της δουλειάς των φωτογράφων και φωτορεπόρτερ και τη γνωριμία του κοινού με το σύγχρονο φωτορεπορτάζ και τη συμβολή του στην καταγραφή της ιστορίας ενώ αυτή εξελίσσεται, το APW συμβάλλει με το δικό του τρόπο στην ενθάρρυνση και την αναβάθμιση της δουλειάς των φωτογράφων και στη δυνατότητά τους να συνεχίζουν αφοσιωμένοι στο έργο και στο όραμά τους.


 Το νικητήριο φωτογραφικό έργο θα παρουσιαστεί στην επόμενη διοργάνωση του APW σε ατομική έκθεση του φωτογράφου.

 Η κριτική επιτροπή αξιολόγησης εναλλάσσεται κάθε χρόνο. Η επιτροπή για το 2021 αποτελείται από τους φωτορεπόρτερ Γιώργος Καραχάλης και Συμέλα Παντζάρτζη, και την καθηγήτρια φωτογραφίας Αναστασία Μαρκίδου.

 

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να αποστείλουν portfolio έως 12 φωτογραφιών, με επεξηγηματικό κείμενο και σύντομο βιογραφικό.

 Η ανακοίνωση του νικητή του Βραβείου APW 2021 θα γίνει από τον Δημήτρη Μιχαλάκη, νικητή του Βραβείου του 2020, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης λήξης του APW 2021 στις 30 Μαΐου 2021, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Η συμμετοχή στον διαγωνισμό για το Βραβείο Athens Photo World είναι δωρεάν.

 

Κριτές

 

Γιώργος Καραχάλης

Φωτογράφος – Φωτορεπόρτερ

 

 

Ο Γιώργος Καραχάλης γεννήθηκε το 1966 στην Αθήνα, όπου ζει και εργάζεται.

Ξεκίνησε να εργάζεται ως αυτοδίδακτος φωτογράφος ειδήσεων το 1987. Το 1988, συνίδρυσε το «Prisma», ένα τοπικό πρακτορείο ειδήσεων. Κατά τα επόμενα 10 χρόνια κατάφερε να δημοσιεύσει το έργο του σε όλες τις μεγάλες ελληνικές εφημερίδες και περιοδικά.

Το 1996, έφυγε από το “Prisma“, υπέγραψε συμβόλαιο με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters και άρχισε να εργάζεται σχεδόν αποκλειστικά για το Reuters. Μετά από 10 χρόνια, το 2007, εντάχθηκε στο μόνιμο προσωπικό του Reuters με έδρα την Αθήνα.

Για σχεδόν 20 χρόνια, ως φωτογράφος του Reuters, ταξίδεψε σε πολλές χώρες καλύπτοντας όλες τις πτυχές της φωτογραφίας ειδήσεων και σπορ, και έλαβε εκπαίδευση στο editing, στο Βερολίνο της Γερμανίας. Το έργο του έχει δημοσιευτεί στις πιο σημαντικές εκδόσεις σε όλο τον κόσμο.

Σταμάτησε να εργάζεται για το Reuters το 2014 και έκτοτε εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας.

Σήμερα συνεργάζεται με το Associated Press και το Bloomberg, και καλύπτει θέματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Είναι παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών.


Συμέλα Παντζαρτζή

Φωτογράφος – Φωτορεπόρτερ

 

Η Συμέλα Παντζαρτζή γεννήθηκε στη Χαϊδελβέργη της Γερμανίας. Σπούδασε φωτογραφία στη Σχολή Φωτοκίνηση στην Αθήνα ενώ ήδη εργαζόταν επαγγελματικά ως φωτορεπόρτερ από το 1985.

Από το 1985 έως το 1995 εργάστηκε ως Freelancer.

To 1996 ξεκίνησε συνεργασία με το διεθνές πρακτορείο European Pressphoto Agency (EPA) που διαρκεί έως και σήμερα.

Από το 1998 έως το 2019 εργάστηκε ως βασική φωτορεπόρτερ για το Αθηναϊκό & Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) ενώ εδώ κι ένα χρόνο μεταπήδησε στο πόστο της photo–editor.

Στη διάρκεια της 35ετούς πορείας της στον χώρο του φωτορεπορτάζ το 1989 κάλυψε την Εξέγερση στη Ρουμανία εναντίον του καθεστώτος του κομμουνιστή ηγέτη Νικολάε Τσαουσέσκου.

Το 1997 κάλυψε την εμφύλια εξέγερση στον Νότο της Αλβανίας πετυχαίνοντας παγκόσμια αποκλειστικότητα.

Το 2000 ταξίδεψε στη Βαγδάτη και φωτογράφισε τις επιπτώσεις του πολέμου του Περσικού Κόλπου και του εμπάργκο στη ζωή των κατοίκων του Ιράκ, πετυχαίνοντας μαζί με μέλη διεθνούς αποστολής εθελοντών από 4 χώρες, την άρση στο εμπάργκο των πτήσεων από και προς το Ιράκ.

Το 2004 και το 2008 εργάστηκε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας (Ελλάδα) και του Πεκίνο (Κίνα) αντίστοιχα.

Έχει συμμετάσχει σε αρκετές ομαδικές εκθέσεις που αφορούσαν την 10ετή οικονομική κρίση στην Ελλάδα και το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα.

Οι φωτογραφίες της έχουν δημοσιευθεί επανειλημμένα στα πρωτοσέλιδα των μεγαλύτερων εφημερίδων, περιοδικών & web sites ανά τον κόσμο όπως IHT, NY Times, The Washington Post, Stern magazine, The Guardian, El Pais, Telegraph κ.ά. καθώς και σε πανεπιστημιακές εκδόσεις και συγγράμματα διεθνών ιδρυμάτων.


Αναστασία Μαρκίδου

Καθηγήτρια Φωτογραφίας

Η Αναστασία Μαρκίδου είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Κατέχει διδακτορικό δίπλωμα στην Ιστορία και την Αισθητική της Φωτογραφίας από το Πανεπιστήμιο του Westminster του Λονδίνου.

Από το 1990 έχει στο ενεργητικό της ατομικές και ομαδικές εκθέσεις καθώς επίσης και δημοσιεύσεις σε καταλόγους και περιοδικά στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει προσκληθεί να εργαστεί in situ και να εκθέσει στην Μεγάλη Βρετανία από τον οργανισμό UK Projects. Επίσης της έχει ανατεθεί η παραγωγή φωτογραφικού έργου από το Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών και το Φωτογραφικό Κέντρο Σκοπέλου. Έργα της συμπεριλαμβάνονται στις συλλογές του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, του Μουσείου Φωτογραφίας της Θεσσαλονίκης και του Museet For Fotokunst, Brandts Klaedefabrik της Δανίας. Αρθρογραφεί σε περιοδικά και έχει επιμεληθεί εκθέσεις και φωτογραφικές εκδόσεις.

Έχει εκδώσει τη μονογραφία Κατασκευές (2009) η οποία διακρίθηκε ως ένα από τα καλύτερα φωτογραφικά βιβλία της χρονιάς από το Φεστιβάλ Φωτογραφικού Βιβλίου στο Κάσελ της Γερμανίας και το θεωρητικό δοκίμιο Φωτογραφία: Κριτικές Αναγνώσεις (2015). Στις πιο πρόσφατες δραστηριότητες της ανήκει η επιμέλεια της έκθεσης και της έκδοσης SelfImages για το Μουσείο Φωτογραφία Θεσσαλονίκης (2018).

Πληροφορίες :      https://apw.gr/athens-photo-world-award-2021/


Κώστας Μαντάς