Έφη Βλάμη: Είμαι αθλήτρια με αναπηρία και εργάζομαι στο "Όραμα Ελπίδας"

 



- Σήμερα έχουμε την χαρά να φιλοξενούμε στην σελίδα μία πολύ καλή φίλη την Έφη Βλάμη, η οποία είναι μία κοπέλα που εργάζεται ως ιδιωτική υπάλληλος, είναι ένας άνθρωπος με Αναπηρία και βρίσκεται διαρκώς στους αγωνιστικούς στίβους ως αθλήτρια της ξιφασκίας με αμαξίδιο. Θα μας πει περισσότερα για όλες τις δράσεις της. Καλωσήρθες στην παρέα μας:

- Γεια σου Τάκη ευχαριστώ πάρα πολύ για την τιμή να βρίσκομαι στην παρέα σας! Είμαι αθλήτρια με αναπηρία και εργάζομαι στο "Όραμα
Ελπίδας" που ενημερώνει και καταγράφει εθελοντές ως δότες μυελού των οστών.
 

- Μεγάλη δράση και έργο από τον φορέα στον οποίο εργάζεσαι, για τον οποίο περισσότερα θα πούμε στην συνέχεια αλλά θα κάνουμε και εκτενή αναφορά σε μια επόμενη επικοινωνία μας. Ας μιλήσουμε τώρα για την Έφη, μια γυναίκα με ένα πυκνό πλέγμα δράσεων. Ποιες είναι οι σκέψεις σου για την γυναίκα του σήμερα και για τις συνθήκες που αντιμετωπίζει;

- Χρόνια πολλά σε όλες μας! Αν και θεωρούμαστε το ασθενές φύλο, αυτό ισχύει μόνο για τους τομείς της ζωής που απαιτείται σωματική - μυϊκή δύναμη. Στις λοιπές εκφάνσεις της ζωής έχουμε αποδείξει πως δεν ισχύει κάτι τέτοιο.
Πέρα από σύζυγος, μητέρα, φίλη και κάθε άλλο ρόλο, οι γυναίκες είμαστε επιτυχημένες επαγγελματίες και επιχειρηματίες, ακόμα και σε επαγγέλματα που θεωρούνται ανδροκρατούμενα.
Η γυναίκα έχει βγει και στον χώρο του αθλητισμού. Έχουμε στην Ελλάδα και παγκοσμίως κορυφαίες αθλήτριες, με πολύ μεγάλη προσπάθεια φυσικά.
Έχουμε αναδειχθεί σε τομείς που παραδοσιακά η γυναίκα δεν είχε δύναμη ούτε της δινόταν ο απαραίτητος χώρος.
 

- Πιστεύεις ότι υπάρχει ακόμα ανάγκη, να γίνει προσπάθεια, αγώνας για την εδραίωση της θέσης της γυναίκας στην Ελλάδα;

- Νομίζω ότι είμαστε σε ένα πάρα πολύ καλό επίπεδο, οπότε δεν χρειάζονται πολλές αλλαγές. Οι γυναίκες τα καταφέρνουμε πολύ καλά!
 

- Η νοοτροπία του ανδρικού πληθυσμού θεωρείς πως έχει αλλάξει;

- Ναι το πιστεύω. Έχει βελτιωθεί πάρα πολύ. Ίσως χρειάζεται βελτίωση ο τομέας των ανδροκρατούμενων επαγγελμάτων.
 

- Στον εργασιακό τομέα, βρίσκεσαι σε μια οργανωμένη μονάδα, που θα έχει σίγουρα τροποποιήσει την δράση της. Γνωρίζω πως πραγματοποιούσατε συνεχώς εκδηλώσεις στην Ελλάδα για την προώθηση της δράσης σας και την λήψη δειγμάτων. 
Τώρα υπάρχει προσέλευση; Έρχεται κόσμος για να γίνει δότης;

- Έχουν δυσκολέψει τα πράγματα. Η προθυμία του κόσμου είναι σίγουρα μεγάλη. Εμείς ενημερώνουμε τον κόσμο να καταθέσει μια αίτηση διαδικτυακά, για να εγγραφεί ως δότης.
 

              
 
- Έχουν σταματήσει όλες οι αθλητικές διοργανώσεις που συμμετείχες. Ας ελπίσουμε η βελτίωση της κατάστασης στον τομέα της αντιμετώπισης της πανδημίας, να επιτρέψει την πραγματοποίηση των ολυμπιακών αγώνων, στους οποίους η ομάδα σου θα έχει βλέψεις για διακρίσεις. Οι προπονήσεις σας συνεχίζονται;

- Αν και έχουν ανασταλεί όλοι οι αγώνες, συζητείται η πιθανότητα να ξεκινήσουν με όλα τα μέτρα ασφαλείας φυσικά. Ελπίζουμε! Όλοι μας έχουμε κάνει μεγάλη προσπάθεια και αγωνιούμε για το τι θα γίνει με ολυμπιακούς και παραολυμπιακούς αγώνες.
 

- Η συνέντευξή σου είναι η πρώτη που θα αναρτηθεί στην σελίδα μου, στην σειρά των συνεντεύξεων με γυναίκες με αναπηρία που στοχεύω να λάβω. Τι θες να μας πεις κλείνοντας; Θα είναι το μήνυμά σου για την γυναίκα, σήμερα που είναι η παγκόσμια ημέρα της.

- Εύχομαι να είμαστε ενεργές και δημιουργικές στον τομέα που έχουμε  επιλέξει να δραστηριοποιηθούμε. Ειδικά στις γυναίκες με αναπηρία στέλνω το μήνυμα και τις καλώ να βγουν από το σπίτι, να βρουν το κατάλληλο άθλημα για εκείνες και να αθληθούν.
Θα τους βοηθήσει σωματικά, ψυχολογικά, θα τις βοηθήσει στην κοινωνικοποίησή τους, θα γνωρίσουν άλλους ανθρώπους, θα νιώσουν πολύ καλύτερα, θα αποκτήσουν αυτοπεποίθηση, είναι πάρα πολύ σημαντικό!
 

- Σ' ευχαριστώ πολύ!

- Και εγώ σε ευχαριστώ! Καλή συνέχεια!
 
 
Παναγιώτης Αλεξανδράκης