«Αγρυπνία» Μια παράσταση για τον ερωτικό Παπαδιαμάντη από την ΤΡΙ.ΕΝΑ πολιτισμού


 Η ΤΡΙ.ΕΝΑ πολιτισμού παρουσιάζει την «Αγρυπνία» μια παράσταση για τον ερωτικό Παπαδιαμάντη Τετάρτη 17 Μαρτίου 2021 στις 21:00 στη «Διαδικτυακή Σκηνή – Θεατρικές φωνές της πόλης 2021».


Συντελεστές


ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ – ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ
Ιωάννα Λιούτσια

ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑ – ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑ
Χριστίνα Θαλασσά

ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ
Πάνος Τσαμουράς

Παίζει η Αναστασία Χατζηλιάδου

Η βιντεοσκόπηση της παράστασης έγινε στον Πολυχώρο Τέχνης Alte Fablon

Περιγραφή

Η Αγρυπνία είναι ένα έργο σύγχρονης δραματουργίας που βασίζει την πλοκή και τη γλώσσα του σε πέντε ερωτικά διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη: Έρως στα χιόνια, Το καμίνι, Αγάπη στον κρεμνό, Αμαρτίας φάντασμα και Θέρος Έρως.

Από προσωπικές σημειώσεις και αλληλογραφία του συγγραφέα είναι γνωστό πως ο Παπαδιαμάντης είχε έναν κρυφό, ανομολόγητο έρωτα με μια μακρινή του ξαδέρφη, τη Μαχούλα.
Στην παράσταση, η πραγματική ιστορία μεταπλάθεται σε μυθοπλασία.

Κεντρικός χαρακτήρας του έργου η Μαχούλα. Η Μαχούλα που κάποτε μοιράζονταν με τον Αλέξανδρο έναν κρυφό έρωτα – που όχι μόνο ποτέ δεν ευοδώθηκε, μα ουδέποτε ομολογήθηκε μεταξύ τους. Η Μαχούλα παντρεύτηκε κάποιον άλλον και απέκτησε παιδιά, ενώ ο Αλέξανδρος ήταν πάντοτε ο «κοσμοκαλόγερος», ισορροπώντας ανάμεσα στη μοναξιά και τους ανθρώπους.

Στον χρόνο της παράστασης, η Μαχούλα εξακολουθεί ακόμη να είναι ερωτευμένη με τον Αλέξανδρο, ανακαλύπτει τα διηγήματά του και μέσα από αυτά θυμάται προσωπικές τους στιγμές, αναπολεί ιστορίες που έζησε ή που γνωρίζει από το νησί τους, τη Σκιάθο, και φανερώνεται πως πίσω από όλους τους γυναικείους χαρακτήρες των ερωτικών διηγημάτων του, κρύβεται η μορφή αυτής της ίδιας.

 

Το link για την παρακολούθηση της παράστασης: 
https://e-thessalonikiculture.gr/ekdhlwseis/agrypnia-mia-parastasi-gia-ton-erotiko-papadiamanti/?fbclid=IwAR3CCnxiA_iWkDHLnOoAo0JRrQ_9Wj7Ht25moClhQNSy6wEEQIvpV_l_mHo

ΤΡΙ.ΕΝΑ

Η «ΤΡΙ.ΕΝΑ πολιτισμού» είναι μια νεοσυσταθείσα Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία Πολιτισμού, με έδρα την πόλη της Θεσσαλονίκης. Καθένας από τους ιδρυτές-μέλη δραστηριοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια στον τομέα του θεάτρου, της παραγωγής θεατρικών παραστάσεων, της φωτογραφίας, της συγγραφής και της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης. Παράλληλα, έχουν ενεργό δράση στο κοινωφελές και φιλανθρωπικό έργο της πόλης, στοχεύουν στην εξυπηρέτηση, διάδοση, προαγωγή, ανάπτυξη και ουσιαστική προβολή της τέχνης και του πολιτισμού, του τουρισμού, της επιστήμης και της οικολογίας σε όλες τις μορφές της σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Η πρώτη τους δράση είναι η έκδοση του φωτογραφικού λευκώματος 20-40, που στόχο είχε με τη σύμπραξη 60 ανθρώπων, 20 φωτογράφων και 40 φωτογραφιζόμενων να ενισχυθούν οι σκοποί και η κάλυψη αναγκών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer.
Στη συνέχεια εξέδωσαν συλλογή διηγημάτων με τίτλο «Στις πόλεις έχει τζιτζίκια» που θα προσφερθεί για διαδικτυακή ανάγνωση σε απομακρυσμένα σχολεία και σχολεία δεύτερης ευκαιρίας. Συνεργάζονται με θεατρικές ομάδες της πόλης της Θεσσαλονίκης και αναμένουν τη λήξη αυτής της δύσκολης περιόδου για να μπορέσουν να δημιουργήσουν και να διαδράσουν.

 
Info

ΠΡΕΜΙΕΡΑ  ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ: Τετάρτη 17 Μαρτίου
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ :Από 17 Μαρτίου 2021 έως 20 Απριλίου 2021
Διάρκεια Παράστασης: 48 λεπτά
ΤΙΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Δωρεάν


Μαίρη Κοντού 

Ψυχολόγος Msc,

Προσωποκεντρική Ψυχοθεραπευτρια