Τα είκοσι βήματα του Χόρχε Μπουκάι

 


Τα είκοσι βήματα του Χόρχε Μπουκάι

 

Βήμα 1ο: Γνώθι σαυτόν. Βρες χρόνο να κοιτάξεις τον εαυτό σου.

Βήμα 2ο: Αποφάσισε να είσαι ελεύθερος. Αν θέλεις να είσαι τίμιος με τον ευατό σου, πάψε να προαποφασίζεις το βαθμό δυσκολίας των πραγμάτων.

Βήμα 3ο: Να είσαι ανοιχτός στην αγάπη. Βρες κάποιον που θα σε απολαμβάνει χωρίς να σε θεωρεί κτήμα του.

Βήμα 4ο: Μην ξεχνάς να γελάς. Το γέλιο είναι υγεία, όμως προσοχή: υπάρχει κι ένα γέλιο άχρηστο, κακό, που αρρωσταίνει.

Βήμα 5ο: Να ακούς καλύτερα! Aκούω πάει να πει Α-Κ-Ο-Υ-Ω.

Βήμα 6ο: Να μαθαίνεις με ταπεινότητα! Kανείς δεν κατέχει την αλήθεια. Δέξου το.

Βήμα 7ο: Να είσαι πάντα εγκάρδιος! Xωρίς τρυφερότητα δεν πας μακριά. Η νίκη πάει χέρι χέρι με την αγάπη.

Βήμα 8ο: Τακτοποίησε τα εντός και τα εκτός. Σημαντικό vs δευτερεύον.

Βήμα 9ο: Γίνε καλός “πωλητής” δώσε στον άλλον την ευκαιρία να καταλάβει ποιος είσαι.

Βήμα 10ο: Διάλεξε καλή παρέα. Σύμφωνα με τον Χόρχε Μπουκάι για να μην χάσουμε τους άλλους, χάνουμε τον εαυτό μας. Κι έτσι χάνουμε τους άλλους.

Βήμα 11ο: Αναβάθμισε τη γνώση σου χωρίς προκαταλήψεις= ως εδώ καλά, μετά τι;

Βήμα 12ο: Να είσαι ευρηματικός! Καλό πράγμα η εμπειρία, αλλά για να οραματιστείς και να δημιουργήσεις πρέπει να την κάνεις λίγο πέρα.

Βήμα 13ο: Αξιοποίησε τον χρόνο σου. Ωραίες οι ευχάριστες εκπλήξεις. Δική σου υπόθεση να τις αφήσεις να μπουν στο δρόμο σου.

Βήμα 14ο: Απόφυγε εξαρτήσεις και προσκολλήσεις. Όπως αναφέρει ο Χόρχε Μπουκάι σηκώνεις χίλια βάρη μόνο από συνήθεια και δε μπορείς πια να περπατήσεις. Τι απ’ όλ’ αυτά θα κρατούσες σ’ένα ναυάγιο;

Βήμα 15ο: Πάρε μόνο ελεγχόμενα ρίσκα. Το πιο επικίνδυνο πράγμα στον κόσμο είναι να ζεις μια ζωή χωρίς να παίρνεις κανένα ρίσκο.

Βήμα 16ο: Διαπραγματεύσου τα αναγκαία. Προτιμώ να εγκαταλείπω παρά να θυσιάζομαι.

Βήμα 17ο: Ζήσε ισότιμα χωρίς ανταγωνισμούς. Αμφισβητώ τα καλά του άγριου ανταγωνισμού. Άλλο “γίνομαι καλύτερο” και άλλο “είμαι καλύτερος από τους άλλους”

Βήμα 18ο: Μην φοβάσαι την αποτυχία! Μόνο από τα λάθη μαθαίνεις. Αν κάνεις τα πάντα καλά εξαρχής, δεν θα μάθεις ποτέ τίποτα.

Βήμα 19ο: Ξεκίνα πάλι! Όταν τα έχεις κάνει όλα χάλια, δεν έχει νόημα να προσπαθήσεις να τα διορθώσεις. Ξεκίνα πάλι από την αρχή.

Βήμα 20ο: Μην αμφιβάλλεις για το τελικό αποτέλεσμα. Δεν είσαι ο περίγελος του κόσμου. Αν πιστέψεις ότι στο τέλος θα πετύχεις, τότε θα βρεις την δύναμη να ρισκάρεις και τον τρόπο να συνεχίσεις.