"Μανάδες" της Τζένης Κοσμίδου


 

  Εκεί έξω υπάρχουν γυναίκες που επέλεξαν να φέρουν στο κόσμο ένα παιδί και δυο και τρία. Αυτό βλέπεις τους έμαθαν από μικρές πως έπρεπε να κάνουν για μην τις δείχνει ο κόσμος με το δάχτυλο. Πλέον βουλιάζουν κάθε μέρα από το βάρος της ευθύνης, για την οποία φυσικά κανείς δε φρόντισε νωρίτερα να τους μιλήσει.  

   Υπάρχουν και εκείνες οι άλλες που η ιδέα του παιδιού τις έκανε να ανατριχιάζουν σύγκορμες από το φόβο. Ήταν βλέπεις σε θέση να αντιληφθούν το βάρος της ευθηνής. Αυτές λοιπόν όταν έγιναν μανάδες αφιέρωσαν με περισσή χαρά, όλο τους το είναι, για να τα καταφέρουν και ας μην ένιωσαν σίγουρες ποτέ.

   Γυναίκες που πριν καλά καλά το έρημο μωρό αποθηλάσει, του ούρλιαζαν υστερικά πως είναι και γυναίκες, όχι μόνο μανες και άλλες πάλι που με χαρά έκαναν το ρόλο της μάνας, τον πρώτο της ζωής τους. Βλέπεις αυτές οι γυναίκες είχαν φροντίσει να καταλάβουν το αμετάκλητο μιας τέτοιας επιλογής  πριν φέρουν στο κόσμο μια ζωή.

   Γυναίκες που έκαναν παιδιά αντιβιοτικά, για να θεραπεύσουν γάμους άρρωστους και σχέσεις διαλυμένες, για να κρατήσουν άντρες φευγάτους σε άλλες αγκαλιές. Απέναντι τους στέκουν όμως και άλλες γυναίκες. Γυναίκες που επέλεξαν να διαλύσουν σχέσεις που όσο και αν αγαπούσαν ήταν σαθρές, ανίκανες να ψυχή τους να γίνεται χίλια κομμάτια, γιατί βλέπεις το μέλλον τους άξιζε για αυτές κάθε θυσία.

   Γυναίκες που φέραν δυο και τρια παιδιά στο κόσμο για να τα μεγαλώσουν γιαγιάδες και νταντάδες, γιατί να τα αντέξουν δεν μπορούσαν.  Υπάρχουν όμως και άλλες που η μήτρα τους δεν γνώρισε αυτή την ευλογία, μα έγιναν μανάδες για τα παιδιά όλου του κόσμου.

   Ακόμη και για αυτές τις άλλες μάνες που ανίσχυρες εγκλωβίστηκαν σε ρούχα ξένα για να ικανοποιήσουν ξένες επιθυμίες.  Εκείνες τις δυστυχισμένες που άφησαν τη ζωή τους να τους πάει και τελικά το μόνο που κατάφεραν ήταν να πνιγούν σε έναν ωκεανό από δυστυχία.

   Δυστυχισμένα πλάσματα που φέραν πλάσματα ακόμη πιο δυστυχισμένα σε τούτον εδώ το κόσμο. Πλάσματα γεματα ενοχές που σήκωσαν στους ώμους τους, το βάρος της δυστυχίας των γονιών τους.

  Ευτυχώς υπάρχουν κάτι γυναίκες μανάδες εκεί έξω. Μανάδες για όλους, ακόμη και για εκείνες τις έρημες τις άλλες μάνες τις πλανεμένες.